Vestibüler migren

Migren tipi baş ağrıları olan kişilerin bir çoğunda vertigo, yani baş dönmesi de vardır. Bu durum tekrar tekrar meydana geliyorsa vestibüler migren olarak adlandırılır. Aynı sorun için başka adlandırmalar da yapılmıştır:

vestibüler migren

Migren

Migren sadece baş ağrısına neden olan sorun değil, sinir sisteminin başka belirtiler de gösterebilen bir hastalığıdır. Migrenin en yaygın belirtisi, çoğunlukla başın bir tarafında olan ve zonklayan ağrıdır, birlikte aşağıdaki belirtilerden bir veya bir kaçı da bulunabilir:


Migrenin aura olarak adlandırılan, ışık parlamaları veya diğer görsel bozukluklar gibi haberci işaretleri olabilir.


Vestibüler migren

Vestibüler migren, migren öyküsü olan bir kişide dakikalar veya saatler süren denge sistemi belirtileri bulunması ve bunların tekrarlar özellikte olmasıdır. Baş dönmesi hissi, yoğun bir baş ağrısı ve bulantı gibi diğer migren semptomlarıyla birlikte veya tek başına da olabilir. Migren hastalarının yaklaşık % 40’ında denge sistemi belirtileri vardır.


Vestibüler migren belirtileri

Vestibüler migren daha çok denge sistemini etkiler. Zeminin hareket ettiğini hissetme, başta boşluk hissi, düşme hissi, hareketlerin koordinasyonunda güçlük gibi duyumlara neden olabilir. Bazen bunlara aşağıdaki belirtiler de eşlik edebilir:


Nedeni ve Uyaranlar

Vestibüler migrenin nedeni iyi bilinmemektedir, muhtemelen merkezi sinir sistemindeki kan akımı ve sinir ileti bozuklukları ile ilgilidir. Vestibüler migren belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan bazı uyaranlar vardır:


Tanı

Vestibüler migren teşhisi için belli bir inceleme yöntemi veya tetkik yoktur. Belirtilerin değerlendirilmesi, bunların ortaya çıkış şekli ve seyri hakkındaki bilgiler birleştirilerek migren tanısına ulaşılır. Yapılan incelemelerin gerekçesi, belirtilerin başka bir nedeni olmadığını anlamak içindir.


Şu kriterler vestibüler migren lehine kabul edildir:


Tedavi

Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve uyaranlardan kaçınmak, birçok hastanın vestibüler migren ataklarının sayısını azaltmada yararlıdır:


Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavileri de vardır:


Vestibüler rehabilitasyon, hastalığın şiddetli seyrettiği ve sık tekrarladığı kişilerde yararlı olabilir. Bakışları sabitlemek, gözlerin hareketi izleme yeteneğini, el-göz koordinasyonunu ve dengeyi geliştirmek için egzersizler yapılır.