Boğaz reflüsü

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışına gastro-özofageal reflü, bu kaçağın boğaz seviyesine kadar yükselmesine boğaz reflüsü (larengofarengeal reflü) adı verilir.


Reflü nedenleri

Biri mide ile birleştiği yerde ve diğeri gırtlağın arkasında olmak üzere yemek borusunda iki kas halkası vardır. Bunlar “sfinkter” olarak adlandırılır ve normalde yemek borusunu sıkarak mide içeriğinin yukarıya doğru geri kaçışına engel olurlar. Bu sfinkterlerden mideye yakın olanının fonksiyonunun bozulması durumunda gastro-özofageal reflü, her ikisinin fonksiyonun bozulması sonucunda boğaz reflüsü meydana gelir.


Bebeklerde sfinkterlerin gelişimi tamamlanmadığı, yemek borusu kısa olduğu ve çoğunlukla yattıkları için reflü sıktır. Erişkinlerde sfinkter fonksiyonlarının niçin bozulduğu bilinmemektedir.

Gırtlağın arkasındaki sfinkterin fonksiyonunun bozulması sonucunda mide içeriğinin yutağa, gırtlağa, hatta ağız boşluğuna ve genize kadar yükselmesi mümkündür. Yeme borusu mide asidine karşı belli bir dereceye kadar dayanıklıdır; ancak boğazın daha üst seviyeleri aside karşı korunmasızdır ve mide içeriğinin teması ile şiddetli belirtiler ve doku değişiklikleri meydana gelebilir.

boğaz reflüsü

Boğaz reflüsü belirtileri


Boğaz reflüsü tanısı

Boğaz reflüsünün tanısı gastroözofageal reflüden daha zordur. Hastalığın belirtileri ve seyri, muayene ve bazı incelemeler sonucunda tanıya ulaşılabilir:


Boğaz reflüsü tedavisi