Parotis tümörleri

Parotis tümörleri kulak kepçesinin önünde ve altında yerleşmiş olan, en büyük tükürük bezi olan parotis bezinden kaynaklanan tümörlerdir. Bütün tükürük bezi tümörlerinin yaklaşık %80'i parotiste görülür, bu tümörlerin %80-85'i iyi huyludur.

parotis

Parotis tümörlerinde belirtiler


Tanı yöntemleri


Tedavi

Parotis tümörlerinin çoğunda cerrahi tedavi uygulanır. İyi huylu tümörlerde cerrahi dışında ek tedaviye gerek yoktur. Kötü huylu tümörlerde ise cerrahi sonrasında radyoterapi veya kemoterapiden de yararlanılabilir.


Tedavi riskleri: Parotis bezi tümörlerinin cerrahi tedavisinde en önemli risk, bu tükürük bezinin içinden geçen yüz sinirinin fonksiyonunun bozulması, yani yüz felci gelişmesidir. Sinir bütünlüğünün bozulmadığı ameliyatlarda görülen yüz felçlerinin hemen tamamı geçicidir ve en geç 6 ay içinde düzelir. Kalıcı yüz felci çok düşük bir yüzde ile görülür. 


Parotidektomi ameliyatı, yüz sinirinin (fasiyal sinir) ameliyat sırasında hasar görme riskini en aza indirmek ve sinirin bütünlüğünü korumak için hastalıkla uğraşmaktan çok, sinirin sağlıklı ve hastalıklı dokulardan ayrılıp korunmaya çalışılması çabasıyla gerçekleştirilir. Yüz siniri kulak kemiğinden çıktıktan hemen sonra parotis bezi içine girer, 3-4 mm kalınlıkta olan ana sinir gövdesi bundan sonra 1.5-2 mm kalınlıkta iki dala ve bunlar da çoğu 1 mm'den daha ince uç dallara ayrılarak yüzün mimik kaslarına ulaşır. Bu ince ve hassas sinir liflerinin zarar görmemesi için cerrahi lenslerle veya ameliyat mikroskopu kullanarak büyütme altında çalışmak ve sinir monitörizasyonu yapmak gerekebilir.


Sinir monitörizasyonu, sinirin iletim sağladığı kaslara yerleştirilen elektrodlardan cerraha uyarı vererek sinirin ve dallarının tanınmasını, fonksiyonlarının devam ettiğinin kontrol edilmesini sağlayan bir teknolojidir.