Ağız boşluğu kanserleri

Ağız boşluğunda aşağıdaki alt bölgelere ait kanserler görülebilir:

Dudak Ca

Dudak kanseri

Dil Ca

Dil kanseri

Damak Ca

Sert damak kanseri

Ağız boşluğunda görülen kanserlerin çoğu, mukoza adı verilen ve ağız içini döşeyen pembe renkli kaplayıcı tabakanın yüzeyindeki yassı hücrelerden kaynaklanan yassı hücreli karsinomlardır (skuamoz karsinom). Daha nadir olarak ağız boşluğunu döşeyen mukozanın içinde bulunan tükürük bezlerine ait hücrelerden kaynaklanan farklı kanser türlerine de rastlanır. Genellikle yüzeyden başlayan ağız boşluğu kanserleri büyüdükçe alt ve üst çene kemikleri, kaslar, sinirler, damarlar, lenf bezleri gibi derindeki yapılara da yayılırlar.


Ağız boşluğu kanserlerinin oluşumunda etkili risk faktörleri


Belirtiler


Bu belirtiler kanser dışındaki birçok hastalıkta da görülebilir. Belirtilerin uzun sürmesi, belli bir nedene bağlı olmaması ve düzelme göstermemesi durumunda kanserden şüphelenilmeli ve bir hekime muayene olunmalıdır. Bazen ağız boşluğu kanserleri hiç bir belirti vermezler, bunlar genellikle diş hekimi muayeneleri sırasında farkedilirler.


Tanı ve tedavi planlaması için yapılması gereken işlemler


Tedavi şeklini belirlemede etkili faktörler


Tedavi seçenekleri


Ağız boşluğu kanserlerinin çoğunda ameliyatla tedavi, radyoterapiye tercih edilir. Bazı durumlarda ameliyattan sonra radyoterapi uygulanması şeklinde her iki tedavi yönteminin de birlikte kullanılması gerekebilir.