Ses teli polipleri
Ses teli polipleri ses telinin gırtlağın iç yüzüne bakan serbest kenarında gelişen, sıvı dolu, iyi huylu şişliklerdir. Çoğunlukla bağırma, olumsuz ortamlarda (örneğin sigara dumanlı, kuru) uzun süre konuşma veya şarkı söyleme şeklinde sesin aşırı ve şiddetli kullanılmasına bağlı olarak gelişirler.
Sesin aşırı ve şiddetli kullanımı ses telinde şişmeye (ödem) neden olur. Bu aşamada ses dinlendirilirse ödem geriler; dinlendirilmezse şişlik artmaya devam eder, ses telinin içine kılcal damarlardan kanama da olabilir ve sonunda polip gelişir.
Belirtileri
seste çatallanma
sesin titremesi
ses kısıklığı
şarkı söylerken tiz notaları çıkartamama
sesi belli bir tonda sabit tutamama
sesin kolay yorulması
boğazda rahatsızlık, ağrı veya gerginlik hissi
boyun ağrısı
Tanı
Ses teli polipleri ancak ses tellerinin bir KBB uzamanı tarafından muayenesi ile tanınır. Bu muayene sırasında ağızdan veya burundan boğazın gerisine girilerek ses tellerine bakılacaktır.
Ses teli polipleri tedavi edilmez ise ne olur?
ses telinde nedbeleşme
kalıcı ses kısıklığı
ses çıkartma sırasında her zaman ağrı hissetme
ses tonu aralığının azalması ile sonuçlanabilir
Tedavi
Erken teşhis edilen poliplerde ses kullanımına dikkat ederek birkaç hafta beklemek, polibin küçülüp kaybolması ile sonuçlanırsa başka bir tedaviye gerek yoktur. Kaybolmayan, veya uzun süredir var olduğu bilinen polipler ameliyatla alınmalıdır.
Ses teli poliplerinin ameliyatı, ses telinin yapısını ve görevlerini bozmayacak şekilde gerçekleştirilen bir mikrocerrahi işlemidir. Dışarıdan görünen bir kesi olmaz ve bütün operasyon ağız içinden gerçekleştirilir. Bunun için genel anestezi uygulanması zorunludur.