Patent östaki tüpü

Patent östaki tüpü, normalde kapalı olması gereken östaki tüpünün çoğunlukla açık olmasıdır. Östaki tüpü, kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğu ile dış ortam arasındaki basıncı eşitleme görevi yapar. Orta kulakta basınç azaldığında veya dış ortam basıncında hızlı değişiklikler olduğunda östaki tüpü yutkunma, esneme, çiğneme ve yutma sırasında açılır ve basınç eşitlenir. Tüpün sürekli açık olması durumunda kulakta rahatsızlık hissi, kişinin kendi sesinin yoğun olarak kulağında duyulması, nefes alma ve verme sesinin kulakta şiddetli olarak işitilmesi, gürültüye karşı hassasiyet gibi şikayetler oluşur. Patent östaki tüpü başka ciddi sağlık sorunlarına yol açmamakla birlikte, hayat kalitesini bozan bir durumdur.


Nedenleri ve Risk faktörleri

Patent östaki tüpünün oluşma nedeni her zaman belirlenemez. Bazı faktörler bu sorunun ortaya çıkma riskini artırabilir:


Belirtiler

Patent östaki tüpünün en sık rastlanan belirtisi kişinin kendi sesini veya nefes alıp vermesini kulağının içinde duymasıdır, buna “otofoni” adı verilir. Kendi sesini yüksek algılayan kişi kısık sesle konuşmaya çalışır, veya konuşmaktan kaçınır.


Diğer belirtiler şunlardır :


Tanı

Patent östaki tüpü tanısı için standart bir tanı yöntemi yoktur, bu nedenle tanısı zordur. Baş dizler arasına gelecek şekilde öne eğilmek ve bu pozisyonda bir süre beklemekle kulakta hissedilen belirtilerin kaybolması, doğrulunca belirtilerin tekrar ortaya çıkması tanıyı destekler. Muayene sırasında hekimin nefes alıp verme sırasında kulak zarının hareketini gözlemesi de tanı için değerli bir bulgudur. Timpanometri incelemesi sırasında solunumla senkron kulak zarı hareketinin kaydedilmesi de mümkün olabilir.


Tedavi