Patent östaki tüpü
Patent östaki tüpü, normalde kapalı olması gereken östaki tüpünün çoğunlukla açık olmasıdır. Östaki tüpü, kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğu ile dış ortam arasındaki basıncı eşitleme görevi yapar. Orta kulakta basınç azaldığında veya dış ortam basıncında hızlı değişiklikler olduğunda östaki tüpü yutkunma, esneme, çiğneme ve yutma sırasında açılır ve basınç eşitlenir. Tüpün sürekli açık olması durumunda kulakta rahatsızlık hissi, kişinin kendi sesinin yoğun olarak kulağında duyulması, nefes alma ve verme sesinin kulakta şiddetli olarak işitilmesi, gürültüye karşı hassasiyet gibi şikayetler oluşur. Patent östaki tüpü başka ciddi sağlık sorunlarına yol açmamakla birlikte, hayat kalitesini bozan bir durumdur.
Nedenleri ve Risk faktörleri
Patent östaki tüpünün oluşma nedeni her zaman belirlenemez. Bazı faktörler bu sorunun ortaya çıkma riskini artırabilir:
kilo kaybı
gebelik
burun veya boğazda yapılan bazı ameliyatlar sonrasında gelişen nedbe dokusu
çene ile ilgili bazı sorunlar
kaygı ve stres
ağır egzersiz
idrar söktürücü ilaçlar
multipl skleroz gibi bazı nörolojik bozukluklar
kas bozukluğuna neden olan hastalıklar
Belirtiler
Patent östaki tüpünün en sık rastlanan belirtisi kişinin kendi sesini veya nefes alıp vermesini kulağının içinde duymasıdır, buna “otofoni” adı verilir. Kendi sesini yüksek algılayan kişi kısık sesle konuşmaya çalışır, veya konuşmaktan kaçınır.
Diğer belirtiler şunlardır :
sesleri boğuk işitme
kulaklarda çınlama veya uğultu sesi
kulakta tıkanıklık hissi
kulağı temizleme ihtiyacı hissetme
nefes alıp verirken kulaktaki basınç değişikliğini hissetme
Tanı
Patent östaki tüpü tanısı için standart bir tanı yöntemi yoktur, bu nedenle tanısı zordur. Baş dizler arasına gelecek şekilde öne eğilmek ve bu pozisyonda bir süre beklemekle kulakta hissedilen belirtilerin kaybolması, doğrulunca belirtilerin tekrar ortaya çıkması tanıyı destekler. Muayene sırasında hekimin nefes alıp verme sırasında kulak zarının hareketini gözlemesi de tanı için değerli bir bulgudur. Timpanometri incelemesi sırasında solunumla senkron kulak zarı hareketinin kaydedilmesi de mümkün olabilir.
Tedavi
Belirtileri aşırı kilo kaybını takiben ortaya çıkan hastalarda kilo almak sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilir
Daha fazla sıvı içerek dehidratasyondan kaçınılmalıdır
Cerahi tedaviler :
Kulak zarına tüp takılması: sürekli basınç değişikliklerinin algılanmasına engel olabilir, ancak otofoniyi düzeltmeyebilir.
Östaki borusununun genizdeki ağzını daraltmaya yönelik enjeksiyonlar: yağ, kıkırdak, ve hidroksiapatit enjeksiyonları yararlı olabilir.