Larenjit

Larenjit, ses tellerini barındıran organ olan larenksin (gırtlak) iltihabıdır. Çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyona bağlıdır. En önemli belirtisi ses kısıklığıdır. Sıklıkla bir haftada düzelir, daha uzun sürerse hekime başvurulmalıdır.

larenjit

Viral larenjit belirtileri


Larenjit ile birlikte farenjit, tonsillit, soğuk algınlığı, veya grip de bulunabilir. Bu durumda daha şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, baş ağrısı, halsizlik, boyunda lenf bezlerinde büyüme, burun akıntısı, yaygın vücut ağrıları olabilir.


Larenjit çoğunlukla 2. veya 3. günde şiddetlenir, 1 haftada düzelir. Diğer belirtiler düzeldikten sonra seste bir süre daha çatallanma kalabilir.


Nefes darlığı larenjitte nadir görülen bir belirtidir. Gırtlakta ve nefes borusunda ödem ve buna bağlı daralma sonucunda olur. Daha çok çocuklarda görülür ve hemen hekime başvurmayı gerektirir.


Viral larenjit nasıl tedavi edilir?


Şu durumlarda hekim önerisiyle antibiyotik kullanılması gerekebilir:


Larenjit haftalar boyunca düzelmiyorsa nedeni “kronik larenjit” olabilir. Kronik larenjit nedenleri şunlardır:


Ses kısıklığı 3 haftadan uzun sürerse bir KBB uzamanına başvurulmalıdır. Bu muayene sırasında ağızdan veya burundan boğazın gerisine girilerek ses tellerine bakılacaktır.Bu muayene aynı zamanda ses kısıklığının nedenini de çoğu zaman ortaya çıkartır. Bu muayene ile daha nadir görülen, ancak önemli ses teli sorunlarının olup olmadığına bakılmaktadır:


Ne zaman hekime başvurulmalıdır?