Soğuk algınlığı (Nezle)

Soğuk algınlığı burun ve boğazı, yani üst solunum yollarını etkileyen, değişik virüslerin neden olabildiği bir enfeksiyondur. Çocuklar yılda 4-5, erişkinler yılda 2-3 soğuk algınlığı atağı geçirirler. Soğuk algınlığı çoğunlukla 7-10 günde kendiliğinden iyileşir.


Nedeni

Rinovirüsler, respiratuar sinsityal virüs, adenovirüsler, ekovirüsler, koksaki virüsleri, korona virüsü gibi bir çok virüs soğuk algınlığına neden olabilir. Bu virüsler vücuda burun, ağız veya göz yoluyla bulaşabilir. Bulaşma şekli çoğunlukla hasta birisinin hapşırması veya öksürmesi sonucunda havaya dağılan virüslerin nefes yoluyla alınmasıdır. Hasta kişinin eliyle veya eşyalarıyla temas edilmesini takiben elin yıkanmadan buruna, ağıza veya göze değdirilmesi de sık görülen bir diğer bulaşma şeklidir.


Şu risk faktörlerinin varlığında soğuk algınlığına yakalanma olasılığı daha yüksektir:


Belirtileri

Soğuk algınlığı belirtileri çoğunlukla virüsle karşılaştıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar :

 

Komplikasyonları


Ne zaman hekime başvurulmalı?


Tanı

Çoğu hastada belirti ve bulgular tanı için yeterlidir. Gripten şüphelenilirse burun sürüntüsünde veya kanda grip virüsü, bakteri iltihabından şüphelenilirse boğaz kültürü, uzun süren öksürük veya nefes darlığı akciğer röntgen filmi incelemeleri gerekebilir.


Tedavi

Soğuk algınlığı için tedavi edici bir ilaç yoktur. Antibiyotikler soğuk algınlığına neden olan virüslere etkili değildir ve bakteri enfeksiyonu eklenmediği sürece kullanılmamalıdır. Tedaviler belirtileri hafifletmeye yöneliktir.