Ani işitme kaybı

Ani işitme kaybı, işitmenin hızla kaybedilmesidir. Toplumda her yıl yaklaşık her 10.000 kişiden birinde görülür. 30-60 yaşlar arasında sıktır. Çoğunlukla tek kulakta görülür. İşitme kaybı aniden veya günler içinde ortaya çıkabilir. Bu süre içinde sesler giderek daha zor anlaşılır veya derinden geliyormuş gibi hissedilebilir. İşitme kaybının derecesi hastadan hastaya değişir. Çoğunlukla birlikte uğultu veya çınlama (tinnitus) vardır; hastaların %40’ında baş dönmesi veya denge bozukluğu da görülür.


Nedeni nedir?

Ani işitme kaybı iç kulağın işitme ile ilgili organı olan kokleada (salyangoz) veya seslerin beyine aktarılmasını sağlayan işitme sinirinde hasar oluşmasına bağlıdır. Bu hasarın nedeni enfeksiyonlar, dolaşım bozuklukları, Meniere hastalığı, tümörler, metabolik bozukluklar, nörolojik hastalıklar, bağışıklık sistemi bozuklukları, toksinler olabilir. Ancak, hastaların çoğunda bütün araştırmalara rağmen belli bir neden bulunamaz.


Nasıl tanı koyulur ?

Değerlendirme, hastanın anlattıkları ve kulağın muayenesi ile başlar. Ani işitme kaybının tanısı, işitme hassasiyetindeki ani azalmanın odyogram adı verilen incelemede gösterilmesi ile mümkündür. Aşağıdaki örnekte kırmızı ile gösterilen sağ kulağın işitme hassasiyeti, mavi hat ile gösterilen ve işitme kaybı sınırı olan 20dB’in altına düşmüştür.


Kan tahlilleri ile genel hastalıklar ve enfeksiyon nedenleri araştırılır. İşitme kaybının işitme sinirine veya beyine ait bir tümöre bağlı olmadığından emin olmak için manyetik rezonans (MR) incelemesi yapılır.


Nasıl tedavi edilir ?

Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi tartışmalıdır. Hastaların 2/3’ünde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir.