Enfeksiyöz mononükleoz

“Enfeksiyöz mononükleoz” veya kısaca “mono”, Epstein-Barr virüsünün (EBV) neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle gençlerde görülür. Virüs tükürük ve diğer vücut sıvıları yoluyla bulaşır, bu nedenle “öpücük hastalığı” da denmiştir.


Çoğu kişi çocukluk çağında EBV enfeksiyonları geçirir. Küçük çocuklarda bu enfeksiyonların belirtileri genellikle siliktir ve enfeksiyöz mononükleoz tanısı almazlar. EBV enfeksiyonu geçirildikten sonra ömür boyu bağışıklık gelişir ve tekrar EBV ile karşılaştıklarında enfeksiyöz mono tablosu oluşmaz. EBV ile çocukluk çağında değil de, ergenlik veya geç erişkinlik çağında karşılaşanların yaklaşık yüzde 25’inde enfeksiyöz mono tablosu ortaya çıkar. Enfeksiyöz monoda yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme ve boğaz ağrısı olur. Çoğu hasta enfeksiyonu hafif belirtilerle atlatır ve enfeksiyon 1-2 ay içinde kendi kendine iyileşir.


Belirtiler

EBV ile karşılaşma ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkması arasındaki kuluçka dönemi 4-6 hafta arasındadır. Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra tamamen kaybolmaları 1-2 ay sürer.


Nedeni

Enfeksiyöz mononükleoz’un etkeni EBV’dir. EBV, herpes virüs ailesinin bir üyesidir ve dünyada insanları enfekte eden en yaygın virüslerden biridir.


Virüs, enfekte bir kişinin tükürüğü, diğer vücut sıvıları, kanı ile doğrudan ağız teması, veya cinsel ilişki ile bulaşabilir. Öksürme, hapşırma, öpüşme, yiyecek veya içecekleri paylaşma sık bulaşma şekilleridir.


Risk altındaki kişiler:


Tanı


Tedavi

Enfeksiyöz mononükleoz için özgün bir tedavi yoktur. Doktorunuz şu tedavileri önerebilir:


Komplikasyonlar