Alerjik rinit

Alerjik rinit (alerjik nezle), başlangıcı daha çok adolesan çağdaki çocuklarda ve genç-erişkinlerde gençlerde görülen kronik bir sorundur. Çoğunlukla ailesinde başkalarında da olup alerjiye genetik yatkınlığı olan bireyler, alerjiye neden olan maddelerle karşılaştıklarında burun ve sinüslerle ilgili yakınmaları ortaya çıkar. Alerjiye çoğunlukla polen gibi bitkisel maddeler, toz içinde barınan akar adı verilen mikroskopik canlılar, havada bulunan mantarlar, hayvan tüyleri ve bazı gıdalar yol açar.


Alerjik rinit belirtileri

Alerjik rinitin belirtileri hapşırma, berrak burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntıdır. Belirtilerin görülme zamanı ve süresi alerjiye neden olan maddenin (alerjen) türüne göre değişir. Bitkisel maddelere karşı alerjisi olanlarda ilkbaharda daha fazla olmak üzere daha çok bahar aylarında, diğer maddelere karşı alerjisi olanlarda ise yıl boyu süren şikayetler görülür.


Alerjisi olan kişilerde soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür ve daha uzun sürer. Alerjiyi yaratan madde ile birlikte tütün dumanı gibi solunum sistemini uyaran maddeleri solumam, belirtilerin alevlenmesine veya şiddetlenmesine yol açabilir.


Tanı

Alerji tanısı için ilk adım şikayetlerin, alerjiye neden olabilecek olası maddelerin, kişide veya ailesinde egzema, astım, gıda alerjisi gibi başka sorunların dikkatle sorgulanmasıdır. Daha sonra alerjik belirtilerin görüldüğü organlar (burun, gözler, boğaz, kulaklar, akciğerler) muayene edilir. Bundan sonra alerjiye neden olabilecek maddelerin tarama testi yapılır. Tarama testi deriden ve kandan yapılabilir.


Tedavi

Alerjik nezlenin temel tedavisi alerjiye neden olan maddeden uzak durmak veya korunmaktır. Tarama testlerinin amacı, hangi madde veya maddelerden korunulacağını öğrenmek ve buna göre korunma önlemlerini belirlemektir.