Dil bağı
Dil bağı (ankiloglossi), dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olmasıdır. Bu durum doğuştandır ve neden olduğu sorunlar değişkendir. Bazı bebeklerde hiç bir şikayet oluşturmazken, bazılarında dil hareketlerinin kısıtlı olmasına bağlı beslenme ve konuşma bozukluklarına yol açar.
Dil bağı meme emerken güçlüğü olan bebeklerde erken teşhis edilebilir, diğer hafif olgularda konuşma çağına kadar fark edilmeyebilir.
Belirtiler
Meme emme sorunları: Bebeğin normal emmesi için meme başına tutunması ve dilin alt çene diş etlerini kapatması gerekir. Dil bağı buna engel olacağı için bebek normal emme yapamaz, bunun sonucunda annenin memesinde de kuruma ve çatlaklar da meydana gelebilir.
Emme sırasında memeye yapışma ve yapışık kalma güçlüğü
Emmenin çok uzun sürmesi ve bir sonraki emme aralığının kısa olması
Bebeğin sürekli aç gibi olması
Kilo alma hızının beklenenden az olması
Emme sırasında ses çıkartma
Memeyi ısırmaya çalışma
Emme sonrasında hemen kusma
Bu belirtilerin dil bağından farklı başka nedenleri de bulunabilir. Belirtiler varsa bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.
Annenin memesinde neden olduğu sorunlar: Bebeğin sağlıklı emme yapmaması annenin meme başında tahrişlere, kurumaya, çatlaklara, ağrıya ve bunlar sonucunda mastit adı verilen meme iltihaplanmasına yol açabilir.
Konuşma bozukluğu: Emmeyi etkilemeyen hafif dereceli dil bağları konuşma başlayana kadar fark edilmeyebilir. Dil ucunun kaldırılması ve dişlere teması ile çıkartılan “d”, “n” ve “t” seslerinin oluşturulmasında güçlük olur. Dil bağı olan çocuklar bu sesleri içeren kelimeleri doğru söylemekte zorlanırlar.
Tedavi
Emme güçlüğüne yol açan dil bağı bir cerrahi işlemle düzeltilir. Bu işlem dil bağının kesilmesi ve gerekiyorsa oluşan yaranın dikilmesi şeklindedir.