Lenfadenopati

Lenfadenopati, lenf düğümlerinin (lenf bezi, lenf ganglionu, veya beze olarak da bilinirler) büyümesine verilen isimdir. Vücudun enfeksiyon ve diğer hastalıklarla mücadele etme fonksiyonunu yapan lenf düğümleri çoğunlukla enfeksiyonlar olmak üzere, çeşitli nedenlerle büyüyebilir.

lenfadenopati

Belirtiler

Bir kişinin vücudunda yüzlerce lenf düğümü olmasına rağmen, bunların yalnızca az bir kısmı elle hissedilebilir. Birçok kişi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra boynundaki lenf düğümlerinin şiştiğini fark eder. Bunun nedeni, mikroplarla savaşmak üzere lenf bezlerinin bağışıklık hücreleri ile dolmasıdır.


Enfeksiyonlara bağlı lenf düğümlerinin şişmesine başka belirtiler de eşlik edebilir:


Enfeksiyonlara bağlı lenfadenopatiler enfeksiyon kendiliğinden veya tedavi ile düzeldikten sonra birkaç hafta içinde çoğunlukla normal boyutlarına geri döner.


Lenfadenopatiler enfeksiyon dışında daha ciddi sorunlara da bağlı olarak görülebilir. Şu belirtiler varsa hekime başvurmalısınız:


Nedenleri


Tanı

Lenfadenopati tek başına hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Tanıya yönelik işlemlerin çoğu altta yatan nedenin ortaya çıkartılmasına yöneliktir.


Öncelikle muayene ile büyümüş lenf düğümlerinin yerleri belirlenecektir. Lanfadenopati vücudun tek bir bölgesinde, belli bir bölgenin vücudun sağ ve sol taraflarının her ikisinde veya vücudun birçok yerinde görülebilir.


Lenfadenopatiler akut veya kronik olarak da sınıflandırılabilir:


Derinin hemen altında bulunan yüzeyel lenf düğümleri çoğunlukla muayene ile fark edilebilir. Derin yerleşimli lenf düğümlerinin bulunup bulunmadığını saptamak için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanabilir.


Altta yatan nedenin tanısına yönelik kan testleri istenebilir. Bazı durumlarda da lenf düğümünden biyopsi yapılması gerekebilir. Biyopsi işlemi ultrasonografi eşliğinde iğneyle hücre örneği alınması şeklinde, veya bir cerrahi girişim ile lenf düğümünün çıkartılması şeklinde yapılabilir.


Tedavi

Lanfadeopatilerin tedavisi altta yatan nedene yöneliktir.