Ses kısıklığı çoğunlukla ses tellerinin ve gırtlağın “larenjit” adı verilen iltihabı nedeniyle olur. Bu durum sesi dinlendirmek, tahriş edici etkenlerden kaçınmak ve ilaçlar ile tedavi edilir.

Akut larenjit, genellikle birkaç gün veya haftada kendiliğinden düzelen kısa süreli bir iltihaptır. Üst solunum yolu enfeksiyonları, sesin aşırı kullanımı, veya türün dumanı gibi dış etkenlerden kaynaklanan tahriş akut larenjit nedeni olabilir. Kronik larenjit reflü , alerji, tütün kullanımı, veya bazı enfeksiyonlara bağıdır.

Ses istirahati

Larenjit sırasında sesin dinlendirilmesi önemlidir. Bu şekilde ilithap ve dokudaki tahriş daha hızlı düzelir. Ses istirahati fısıldamak değil, sesin mümkün olduğunca az kullanılmasıdır. Fısıldamak doğal bir ses kullanma şekli değildir ve ses tellerini daha da zorlar.

Ses istirahati

Tahriş edici etkenlerden kaçınma

  • Tütün dumanı ses tellerini tahriş eder ve iyileşme süresini geciktirir. Larenjit sırasında sigara ve diğer tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
  • Larenjit sırasında bir diğer tahriş edici madde olan ve su kaybına yol açan alkolden uzak durulmalıdır.
  • Kuru ve tozlu ortamlardan kaçınılmalıdır.
sigara içilmez

Bol sıvı alımı

Larenjit sırasında su kaybını önlemek için bol miktarda sıvı içilmelidir. Su dehidrasyonu önlemede en iyi sıvıdır. Kafein dehidrasyona neden olabileceğinden, bir kişi kahve ve siyah çay gibi kafeinli içeceklerden uzak durmalıdır.

su

Havanın nemlendirilmesi

Oda havasının nemlendirilmesi, solunum yollarını rahatlatır ve larenjitin iyileşmesini kolaylaştırır. Havanın nemlendirilmesi, özellikle iç mekan ısıtması nedeniyle havanın kuruduğu kış aylarında daha önemlidir.

Oda havasının nemlendirilmesi elektrikli nemlendiriciler, yani soğuk buhar makineleri ile sağlanır.

hava nemlendirici

Buhar solumak

Buharın solunması hava yollarındaki nemin artmasını sağlar ve salgıların koyulaşmasına engel olur. Bunu yapmanın en basit ve etkili bir yolu sıcak duş almaktır. Bir kase kaynar sudan buhar solumak da aynı etkiyi yapar.

su buharı

Tuzlu ve karbonatlı su ile gargara

Doğal gargaralar ile larenjit ve farenjit yakınmaları hafifletilebilir. Bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve belirtiler geçene kadar günde birkaç kez gargara yapın.

gargara

Diyet

Balın öksürüğü ve salgıları azaltıcı, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri vardır. Ilık çay içinde tüketilebilir.

Zencefil larenjitle ilişkili tahriş edici ve kuru öksürüğü bastırmaya yardımcı olabilir. Zencefil, bitkisel çay veya çorbalarda bir bileşen olarak tüketilebilir.

Larenjit reflü hastalığının sonucuysa, diyette daha ciddi değişiklikler yapılması gerekir. Reflüsü olan kişiler özellikle nane, alkol, çikolata, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Ayrıca günün son yemeğini yatmadan en az 3 saat önce yemelidirler.

Ne zaman doktora gitmelisiniz?

Virüslerin neden olduğu larenjit genellikle özel bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir. Ses kısıklığı, öksürük, boğaz ağrısı yakınmaları 3 haftada düzelmez ise bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir.

Doktorunuz yakınmaları azaltmaya yönelik ağrı kesici, anti-inflamatuar ilaçlar, bakteriyel enfeksiyon olduğunu düşünüyorsa antibiyotik önerebilir. Özel durumlarda kortizon tedavisi gerekli bulunabilir.