HAC

İşitme kaybı olup işitme cihazı kullananlar için cep telefonu kullanımında ve kelimelerin anlaşılmasında zorluklar olabilir. Bunun için işitme cihazı uyumlu telefonlar vardır; bu telefonlar ile fon gürültüsü azalır ve elektronik vızıltı sesleri ya da uğultular duyulmaz. 

İşitme cihazınız ile uyumlu bir cep telefonu bulmak için öncelikle işitme cihazının telefondan sesi nasıl alacağının belirlenmesi gerekir. İşitme cihazları sesi telefonlardan iki şekilde alırlar:

  1. Akustik eşleştirme:  Telefonun kulaklığının işitme cihazının mikrofonuna doğru tutulmasıdır. Bu hafif ve orta dereceli işitme kaybı olan kişilerin sıklıkla kullandığı yöntemdir. Bu şekilde hem telefondaki ses, hem de çevredeki sesler işitme cihazından duyulabilir. Bu şekilde kullanılacak telefonlarda M3 veya M4 kodu bulunmalıdır.
  2. T-bobini (telecoil) ile: İşitme cihazında t-bobini varsa, bu özellik telefonun ürettiği elektromanyetik enerjiyi mikrofonu kullanmadan işitme cihazının işlemcisine gönderir. İşitme cihazından çevredeki sesler değil sadece telefondaki sesler duyulur. Bu özellik daha çok ileri dereceli işitme kaybı olanlar için önerilir. Bu şekilde kullanılacak telefonlarda T3 veya T4 kodu bulunmalıdır.Bazı işitme cihazlarındaki t-bobini elektromanyetik enerji varlığını hissettiği anda otomatik devreye girerken, bazı cihazlarda elle devreye sokmak gerekir. İşitme cihazınızda t-bobini bulunup bulunmadığını, devreye girme şeklinin ne olduğunu firmasından öğrenebilirsiniz.

Cep telefonunuzun işitme cihazları ile uyumlu olup olmadığı HAC (hearing aid compatibility) kodlarının M ve T bulunup bulunmadığı ile anlaşılır. Bu bilgi çoğu cep telefonu markasının teknik özellikleri arasında bulunur.