Beyin omurilik sıvısı

Beyin omurilik sıvısı (BOS), beyin ve omurilik içindeki boşluklar ile bunların etrafındaki zarların içinde dolaşan berrak bir sıvıdır. Beyin omurilik sıvısının dolaştığı alanların dışına çıkmaması, yani dış ortama kapalı olan bir sistemde yer alması gerekir.

BOS akıntısının olduğu yerden mikrop girişi sonucunda ise menenjite ve beyin apselerinin gelişmesine neden olabilir.

BOS kaçakları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:

  • Geçirilmiş kaza ve çarpmalardan sonra oluşan kemik kırıkları nedeniyle
  • Burun veya beyin ameliyatları sırasında ya da sonrasında
  • Tümörler nedeniyle
  • Belli bir nedene bağlı olmaksızın ve kendiliğinden oluşan

Burundan, çoğunlukla tek taraflı, sürekli olarak veya tekrarlayan berrak burun akıntısı olan kişilerde bunun beyin omurilik sıvısı kaçağı olup olmadığını anlamak için akan sıvıda bazı testler yapılır. Akan sıvının beyin omurilik sıvısı olduğundan emin olunursa bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans filmleri ile kaçağın yeri belirlenir.

bos2

Kaçağın durdurulması için beyin zarındaki yırtığın onarılması gerekir. Bunun için gereken ameliyat kafa içinden veya burundan yapılabilir. Kafa içinden yapılan ameliyatları Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanları gerçekleştirir. Burundan yapılan ameliyatları ise çoğunlukla Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları ile Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanları birlikte gerçekleştirirler. Burundan yapılan ameliyatlarda iyileşme süresi daha kısa ve konforludur.

Burun içinden yapılan beyin zarı onarımları çoğunlukla endoskopik yöntemle uygulanır. Bu yöntemde ameliyat burun deliklerinin içinden gerçekleştirilir ve dışarıdan görünen bir yara izi yoktur. Beyin zarının onarımı için bacak ve karın gibi vücudun başka bir bölgesinden doku alınması gerekebilir. Ameliyattan sonra burun içine 5-7 gün süreyle kalan tamponlar yerleştirilerek onarım bölgesinin iyileşmesi beklenir. Endoskopik beyin zarı onarımlarında tek bir ameliyatla %95’in üzerindeki bir sıklıkla istenen başarılı sonuç alınmaktadır.