Burun tıkanıklığı
Burunda havanın rahat geçişine herhangi bir nedene bağlı olarak engel olan tıkanıklıklar, yaşam kalitesini son derece olumsuz etkiler. Burun tıkanıklığı olan kişiler nefes alma, yemek yeme, konuşma ve uyku sırasında zorlanırlar.
Burun tıkanıklığının sık görülen nedenleri:
Burun tıkanıklığı tanısı
Muayene: Burun tıkanıklığının nedeninin bulunması tanıdaki en önemli adımdır. Bunun için öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanının muayenesi gerekir. Bu muayenede burun içine endoskop adı verilen optik araçlarla bakılacaktır. Tek başına muayene septum deviasyonu, konka hipertrofisi, polip tanıları için yeterlidir.
Görüntüleme: Muayene bulgularına göre gerekli görüldüğü durumlarda sorunun yerini, yaygınlığını ve türünü belirlemek için bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme incelemeleri de gerekebilir.
Laboratuar testleri: Bazı durumlarda kan tetkikleri ve alerji testleri istenebilir.
Tedavi
Burun tıkanıklığının tedavisi nedenine göre değişir:
Nazal septum deviasyonu septoplasti adı verilen operasyonla cerrahi tedavi gerektirir.
Konka hipertrofisi olan hastalar çoğunlukla burun açıcı spreyler kullanmaya alışmış olurlar. Bu spreylerin 5-7 günden fazla kullanılması sakıncalıdır; ilaca cevap alınamaması, sürekli burun akıntısı ortaya çıkması ve burun tıkanıklığının daha da artmasına neden olabilirler. Konka hipertrofisinin kalıcı çözümü radyofrekans cerrahisi ile küçültülmeleridir.
Kronik sinüzit ve nazal polipler, ilaç tedavisi ile sonuç alınamadığında çoğunlukla endoskopik sinüs cerrahisi ile tedavi gerektirir.
Çocuklarda büyümüş geniz eti için adenoidektomi ameliyatı uygulanır.