Septoplasti
Septoplasti, septum deviasyonunun düzeltme operasyonuna verilen isimdir. Ameliyatta septum, burun delikleri içinden yapılan ve ameliyat sonrasında dışarıdan görünmeyen kesilerle olması gereken orta hattaki pozisyonuna getirilir. Ameliyat genellikle 1-1.5 saat sürer. Ameliyatın sonunda düzeltilen septumu yerinde tutmak için her iki burun boşluğuna septuma destek görevi yapacak ateller veya tamponlar yerleştirilir. Bu destek malzemeleri ameliyatı takip eden birkaç gün içinde alınır.
Septum deviasyonuna sıklıkla konka büyümesi (konka hipertrofisi) de eşlik eder; bu nedenle septoplasti operasyonu ile birlikte sıklıkla konkaların da küçültülmesi gerekir.
Septoplasti ameliyatından hemen sonra neler olur?
Ameliyattan sonra yerleştirilen destek ateller veya tamponlar nedeniyle burnunuz kısmen veya tamamen tıkalı olabilir ve ağızdan nefes almanız gerekecektir. Ameliyattan sonra burun salgıları artacak ve hem önden, hem de genizden pembe renkli bir akıntı görülecektir. Bu kanama değildir ve ameliyattan sonra giderek azalacak şekilde destekler veya tamponlar alınana kadar devam edecektir.
Septoplasti ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?
Burnunuzu çarpmamaya özen gösterin ve ameliyatı yoklamak için elinizle hareket ettirmeyin.
Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli kullanın.
Doktorunuz izin verene kadar burnunuzu sümkürerek temizlemeyin.
Burnunuza kesinlikle musluk suyu çekmeyin.
Uzun süreli ve çok sıcak olmamak koşuluyla banyo yapabilirsiniz.
Ameliyattan sonra burunda kuruma hissi ve içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Bunları en aza indirgemek için bulunduğunuz ortamlarda soğuk buhar makinası kullanın veya günde 3-4 kere bir kase kaynamış suyun buharına karşı burundan nefes alın.
Burun içindeki tam iyileşme 4-8 hafta arasında tamamlanacaktır. Bu süre içinde doktorunuzun önerdiği kontrollara düzenli gidin.
Septoplasti ameliyatı için yaş sınırı var mıdır?
Burun septumunda yüz kemiklerinin gelişimini belirleyen merkezler vardır. Çocukluk çağında belirlenen septum deviasyonlarının cerrahi tedavisi, bu merkezleri ve yüzün kemik gelişimini bozmamak için genellikle 18 yaşından önce yapılmaz. Erişkinlerde büyüme merkezleri aktif değildir ve septoplasti ameliyatlarının yüzün şekli üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz.
İkinci bir ameliyat gerekebilir mi?
Septoplasti ameliyatını takibeden bir kaç ay içindeki iyileşme aşamasında septumun tekrar yer değiştirmesi halinde veya, yeni bir burun travması sonrasında ikinci bir düzeltme ameliyatı gerekebilir; ikinci ameliyat gereksinimi nadiren doğar ve ameliyat olan hastaların %5’inden daha azında söz konusudur.