Bademcik ameliyatı
( Tonsillektomi )
Ameliyat sırasında neler olur?
Bademcik ameliyatı genel anestezi verilerek yapılmaktadır. Bu, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve ameliyat sırasında cerrahın yanında bir anestezi uzmanı doktorun da bulunacağı anlamını taşır.
Ameliyat genel anestezinin başlama ve sona erme süreleri de eklendiğinde toplam 1-1.5 saat kadardır.
Cerrah, bademcikleri ağzın içinden alacaktır. Bademcikler bulundukları yerden çıkartıldıktan sonra bademciklerin damarlarından olan kanamalar durdurulacaktır. Bu işlemler için çeşitli yöntemler kullanılabilir: klasik cerrahi, koter, radyofrekans, thermal welding gibi.
Hasta ameliyattan sonra genel anestezi etkisi hafifleyene kadar uyanma odasında bekleyecektir. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması halinde tekrar ameliyathaneye alınması gerekebilir.
Hastanede kalış süresi genellikle 24 olmaktadır. Yeterli sıvı gıda almaya başlamayan, üç yaşın altında olan, bayılma nöbetleri olan ve sürekli bir hastalığı bulunan hastaların hastanede daha uzun süre kalması gerekebilir.
Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Gıdalar: Ameliyat günü ve ertesi gün sulu gıdalar alınmalıdır (Ör. su, süt, .narenciye olmayan meyve suları, muhallebi, puding, yoğurt, dondurma). Takibeden günlerde yukarıdakilere ek olarak sütle yumuşatılmış patates püresi, yumuşak sebze yemekleri, makarna, pilav yenebilir. 2. haftadan sonra ekmek kenarı, bisküvi, cips gibi boğazı tahriş edebilecek sert gıdalar hariç normal beslenmeye geçilebilir.
İlaçlar: Doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilacı düzenli ve önerilen sürede kullanın. Doktorunuz önermediği sürece başka herhangi bir ilaç kullanmayın.
Banyo: Ameliyatın ertesi günü çok sıcak ve uzun olmamak koşuluyla banyo yapılabilir.
Çalışma: Doktorunuzun önereceği sürede istirahat edin veya hasta çocuksa okula göndermeyin. Bu süre 5-14 gün arasında olabilir.
Spor: Üç hafta süreyle spor aktiviteleri kısıtlanmalıdır.
İyileşme: Bademciklerin bulunduğu bölge ameliyattan sonra açık yara olarak kalmaktadır. Bu nedenle yutkunma sırasında boğaz ağrısı ve kulağa vuran ağrı olabilir. Boğaza bakacak olursanız bademciklerin bulunduğu bölgenin beyaz-sarı renkte olduğunu görürsünüz. Bu görünüm iltihaplanmaya bağlı değildir ve 3-4 hafta sürecektir Daha sonra ameliyat bölgesi ağız içindekine benzer bir pembe renkli doku ile kaplanacaktır.
Tonsillektomi ameliyatından sonra olağan seyir nasıldır?
1-2. günler: Çoğunlukla halsiz hissedilir. Boğazda ağrı vardır ve şişmiş gibi hissedilir. İlk iki gün yatak istirahati gerekir. Ağrıyı hafifletmek için doktorunuzun önerdiği ilaçları önerilen doz ve aralıklarda kullanın. Kanama riskini artırabileceğinden, aspirin veya herhangi bir anti-inflamatuar ilaç kullanmayın. Bol miktarda su için ve katı yiyecekler yemekten kaçının. Dondurma ve soğuk yumuşak yiyecekler rahatlatıcı olabilir.
3-5. günler: Boğaz ağrısı üçüncü veya dördüncü gün artış gösterebilir. Dinlenmeye devam etmeli, bol sıvı içmeli ve yumuşak gıdalar tüketmelisiniz. Boynunuzun üzerine yerleştirileceğiniz bir buz torbası ağrıyı azaltabilir.
6-10. günler: Ameliyat bölgesini kaplayan ince ve yumuşak kabuk bulunduğu yerden ayrılırsa az miktarda kanama görülebilir. Ağrı devam eder. Bol sıvı ve yumuşak gıda tüketimine devam edilmelidir.
10. günden sonra: Ağrı hafifleyecektir. Daha iyi hissetmeye başlarsınız, ancak ağır kaldırma ve efor gerektiren aktivitelerden kaçınmalısınız. Sert ve tahriş edici gıdalardan kaçınmaya devam etmelisiniz.
Olağan olmayan belirtiler nelerdir?
Ateş: Ameliyattan sonraki ilk üç gün boyunca 38.5 dereceyi aşmayan ateş görülebilir. Daha yüksek ateş enfeksiyon belirtisi olabilir. Doktorunuzu aramalısınız.
Mide bulantısı ve kusma: Anestezi nedeniyle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde bulantı ve kusma olabilir. Kusma özellikle çocuklarda vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Çocuklarda aşağıdaki susuzluk belirtileri varsa doktorunuzu aramalısınız :
İdrarın çok koyu renkli olması
Sekiz saatten fazla idrar yapmama
Gözyaşı olmadan ağlama
Dudakların kuru ve çatlamış olması
Nefes alma güçlüğü: Nefes almak güçleşirse gecikmeden doktorunuzu aramalısınız.
Ne zaman doktorunuzu aramalısınız?
Burun veya ağızdan parlak kırmızı renkte kanama olması
Parlak kırmızı renkte kan kusma olması
Ateşin 38.5 °C’den yüksek olması
24 saatten uzun süre bir şey yiyip içememek
Farklı yöntemlerle yapılan tonsillektomi örneklerine ait videoları izlemek için görüntülerin üzerine tıklayın.
Bademcik ameliyatı kanaması
Bademcik ameliyatı yarası, açık bırakılan ve zaman içinde kendiliğinden kapanması beklenen bir yaradır. Her yutkunmada yaranın hareket etmesi, üzerinden gıda geçmesi ve tükürük ile sürekli temas halinde olması nedenleriyle yavaş iyileşir ve ancak 3-4 haftada kapanır. Bu iyileşme sürecinde ameliyat sırasında kapatılan damarların açılıp kanamaya neden olması her zaman mümkündür. Bu kanamalar çoğunlukla önemsiz miktarda olup kendiliğinden durmakla birlikte bazen acil müdahale gerektirebilir.
Kanama ameliyatların yaklaşık yüzde 3’ünde görülür ve yetişkinlerde çocuklara göre daha sıktır. Kanama en sık ameliyatı takip eden ilk 24 saatte görülür. Bunu ameliyatın 5-10. günleri arasında yara yüzeyini kaplayan yumuşak kabuğun kalkması nedeniyle kanamalar izler. Nadiren iyileşme tamamlanana kadar daha geç dönemlerde de kanama olabilir. Bu nedenle, bademcik ameliyatı olan kişilerin ameliyattan sonraki ilk üç hafta içinde doktoruna ulaşamayacağı bir yere gitmesi sakıncalıdır.
Tükürükte kan görülürse ne yapılmalı?
Tükürüğe az miktarda ve geçici kan bulaşması bademcik ameliyatlarından sonra olağan kabul edilebilir. Bol su içmeye ve dinlenmeye devam edilmelidir. Kan miktarında artma olması veya kanamanın sürekli hale gelmesi durumunda kontrol muayenesi yapılmak üzere doktorunuzu aramalısınız. Bu sırada buzla soğutulmuş su ile ağız ve boğaz nazikçe çalkalanmalıdır.