Bademcik ameliyatı

( Tonsillektomi )

Ameliyat sırasında neler olur?


Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?


Tonsillektomi ameliyatından sonra olağan seyir nasıldır?


Olağan olmayan belirtiler nelerdir?


Ne zaman doktorunuzu aramalısınız?

Farklı yöntemlerle yapılan tonsillektomi örneklerine ait videoları izlemek için görüntülerin üzerine tıklayın.

Bademcik ameliyatı kanaması

Bademcik ameliyatı yarası, açık bırakılan ve zaman içinde kendiliğinden kapanması beklenen bir yaradır. Her yutkunmada yaranın hareket etmesi, üzerinden gıda geçmesi ve tükürük ile sürekli temas halinde olması nedenleriyle yavaş iyileşir ve ancak 3-4 haftada kapanır. Bu iyileşme sürecinde ameliyat sırasında kapatılan damarların açılıp kanamaya neden olması her zaman mümkündür. Bu kanamalar çoğunlukla önemsiz miktarda olup kendiliğinden durmakla birlikte bazen acil müdahale gerektirebilir.

tonsillektomi kanaması

Kanama ameliyatların yaklaşık yüzde 3’ünde görülür ve yetişkinlerde çocuklara göre daha sıktır. Kanama en sık ameliyatı takip eden ilk 24 saatte görülür. Bunu ameliyatın 5-10. günleri arasında yara yüzeyini kaplayan yumuşak kabuğun kalkması nedeniyle kanamalar izler. Nadiren iyileşme tamamlanana kadar daha geç dönemlerde de kanama olabilir. Bu nedenle, bademcik ameliyatı olan kişilerin ameliyattan sonraki ilk üç hafta içinde doktoruna ulaşamayacağı bir yere gitmesi sakıncalıdır.


Tükürükte kan görülürse ne yapılmalı?

Tükürüğe az miktarda ve geçici kan bulaşması bademcik ameliyatlarından sonra olağan kabul edilebilir. Bol su içmeye ve dinlenmeye devam edilmelidir. Kan miktarında artma olması veya kanamanın sürekli hale gelmesi durumunda kontrol muayenesi yapılmak üzere doktorunuzu aramalısınız. Bu sırada buzla soğutulmuş su ile ağız ve boğaz nazikçe çalkalanmalıdır.