Kulak kaşıntısı oldukça rahatsız edici ve yaygın bir yakınmadır, ancak genellikle sağlık açısından riskli olmayan nedenlere bağlıdır.
Nedenleri
1. Deri kuruluğu
Kulak kanalı girişinde “serumen” adı verilen, kulağı temiz ve sağlıklı tutmak için bir kulak salgısı üretilir. Bu doğal salgının az olması
kulak kanalı derisinin kurumasına ve kaşıntıya neden olabilir. Serumenin az olmasının çeşitli nedenleri olabilir:
- Kulağın pamuklu çubuklarla çok sık temizlenmesi kurumaya neden olabilir.
- Bazı kişilerde kulak kanalı derisi yeterince serumen üretmiyor olabilir.
- Yaşlılarda deride incelme ve kuruma olması çoğunlukla doğaldır.

2. Kulak kanalının kirlenmesi
Kulak kanalında fazla serumen birikmesi, ya da bunun deri, kıl döküntüleri, toz ile karışması sonucunda “buşon” adı verilen tıkaçlar oluşturması da kaşıntıya neden olabilir.
3. Enfeksiyonlar
Kulaktaki kaşıntı bazen bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu enfeksiyonun kaynağı çoğunlukla bakteriler veya mantarlardır.
- Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar çoğunlukla kulağın suyla temasının daha fazla olduğu yaz aylarında görülür ve bu nedenle oluşan enfeksiyona yüzücü kulağı adı verilir.
- Enfeksiyon nedeni mantarlar olabilir (otomikoz).
- Kulak zarında bir delik olup orta kulağın müzmin iltihaplarının neden olduğu akıntı, dış kulak kanalı derisinde de iltihaplanmaya ve kaşıntıya yol açabilir.
4. Alerji
Sabun, şampuan, kozmetik ürünleri, parfüm vb ürünlerin içerdiği maddelere karşı alerjisi olanlarda bunların kulak kanalına temas etmesi ile kaşıntı meydana gelebilir. Kulak kaşıntısı bazen gıda alerjilerinin belirtisi de olabilir; fındık, badem, ay çekirdeği, süt ve süt ürünleri, balık ve kabuklu deniz ürünleri, buğday, soya, elma, kavun, vişne, kivi ve muz gibi meyveler alerjiye neden olabilir.
5. İşitme cihazı kullanımı
İşitme cihazı kullanan kişilerde kulak kanalı kapalı kaldığı için gerekli hijyen kurallarına uyulmadığında veya nemlenmeye bağlı olarak kulak kaşıntısı görülebilir. İşitme cihazı kalıplarının yapıldığı maddelere karşı alerjisi olanlarda da kulak kaşıntısı olabilir.
6. Deri hastalıkları
Kulak kepçesini ve kulak kanalı derisini etkileyen deri hastalıkları kaşıntı yapabilir. Çoğunlukla birlikte deride kepeklenme, pullanma ve kızarıklık da vardır.
Kulağı etkileyen ve sık rastlanan deri hastalıkları şunlardır:
- sedef hastalığı
- kontakt dermatit
- egzama
Tedavi
Kulak kaşıntısını kesin olarak durduracak bir ilaç yoktur. Tedavi kaşıntının nedenine yöneliktir.
- Deri kuruluğu için nemlendirici kremler pamuklu çubuk ile kulak kanalı girişine uygulanabilir.
- Kulak kanalında serumen birikimi veya buşon nedeniyle olan kirlenmeler hekim tarafından temizlenmelidir.
- Bakteri ve mantar enfeksiyonları hekim tarafından önerilen antibiyotikler veya mantar ilaçları ile tedavi edilmelidir.
- Alerjisi olanlarda alerjiye neden olan maddenin kulağa teması veya gıda olarak tüketilmesi önlenmelidir. Antihistamink türü alerji ilaçlarıyla da şikayetler hafifletilir.
- İşitme cihazı kullanan kişiler kulak kanalının bakımı ile ilgili kurallara uymalı ve belli aralıklarla KBB uzmanına kontrollarını yaptırmalıdırlar.
- Deri hastalıklarına bağlı kaşıntılı durumların tedavisi KBB ve dermatoloji uzmanlarınca yapılmalıdır.
