Haberleşme, müzik dinleme, eğlence, sosyal medya ve iş uygulamaları amacıyla giderek daha fazla, neredeyse her zaman yanımızda bulundurduğumuz cep telefonları işitme duyumuzu olumsuz etkiliyor olabilir mi? Ne yazık ki, bazı araştırmalar öyle olabileceğini gösteriyor.

Cep telefonlarının işitme üzerindeki olumsuz ve kalıcı etkisi iki mekanizmayla olmaktadır:

  1. hatalı ve yüksek şiddette kulaklık kullanımı nedeniyle
  2. telefonların yaydığı elektromanyetik dalgalar nedeniyle

Bilinmesi gereken önemli bir nokta da cep telefonlarının işitmeyi kullanım sırasında değil, yıllar sonra bozabilecek olmasıdır. En az bir yıl süreyle cep telefonu kullananlarda, hiç cep telefonu kullanmamış kişilere oranla daha fazla işitme kaybı saptanmıştır.

İşitme açısından en önemli risk, giderek daha çok kişinin kulaklıkla cep telefonlarından yüksek şiddette müzik dinlenmesidir. Dünya Sağlık Örgütü sadece bu nedenle yaklaşık 1 milyar genç kişide kalıcı işitme kaybı görüleceğini tahmin etmektedir.

Kulaklık kullanımına dikkat !

Özellikle büyük şehirlerde trafik, ulaşım araçları ve inşaat gürültülerini bastırmak için kulaklıklarla yüksek şiddette müzik dinleniyor. Kulaklıkların çoğu çevredeki gürültüyü engelleme özelliğine sahip değil ve kullanan kişiler ses şiddetini artırarak kulağa kalıcı hasar verebilecek şekilde cihazlarını kullanıyorlar.

Ayrıca, kulaklıkların çoğu bas sesleri yeterince vermiyor. Dinleyen kişinin basları duyabilmek için ses şiddetini artırması, şiddeti artan yüksek frekanslı tiz seslerin kulağa zarar vermesine neden olabiliyor. Tiz sesler iç kulaktaki özelleşmiş sinir hücrelerine daha fazla hasar verir ve bu hücrelerin yenilenmesi mümkün olmadığı için işitme kaybı çoğunlukla kalıcı olur.

Önlenebilir mi?

Düşük frekansları iyi veren kaliteli kulaklıklar kullanılmalıdır. Pahalı olmakla birlikte, gürültü önleyici özelliği olan kulaklıklar gürültülü ortamlarda telefon kullanmak ve müzik dinlemek için idealdir.

Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalardan korunmak için yapılması gerekenler:

  • Konuşma sürenizi kısa tutun
  • Mümkünse telefonun hoparlöründen konuşun.
  • Veya, bluetooth kulaklık kullanın
  • Konuşmalarınızı cep telefonu yerine sabit telefonlardan yapmaya çalışın
  • Haberleşmek için konuşmak zorunlu değilse mesaj yazın